Neljän vuosikymmenen kokemuksella

  • 26.10.2020
None

Sanonta aikaisesta linnusta sopii PackageMedian asiakaspalvelusta vastaavaan Päivi Salojärveen. Hänen herätyskellonsa soi aamuisin neljän jälkeen, sillä ennen töihin lähtöä Päivi lukee rauhassa uunituoreen sanomalehden, nautiskelee aamiaisesta ja ulkoiluttaa koiraansa. Aikainen lintu hän on myös työpaikalla, sillä liukuvasta työajasta ja puolituntisesta työmatkastaan huolimatta hän on työpaikalla ensimmäisten joukossa.

Saman työpaikan oven Päivi on avannut töihin tullessaan jo neljänkymmenen vuoden ajan. Syyskuussa vuonna 1980 hän aloitti ensimmäisen työpäivänsä uudessa työpaikassaan Kotkan kirjapainolla, Haminan Poitsilassa. Haminasta kotoisin oleva, vastavalmistunut valolatoja oli kuullut sukulaiseltaan yrityksen tarvitsevan uusia työntekijöitä ja tiedusteli rohkeasti avoinna ollutta paikkaa. Rohkeus kannatti eikä Päivi ole tämän jälkeen etsinyt työpaikkaa.

Toisena vaihtoehtona sähkötekniikka

Keskikoulun jälkeen Päivi pohti monien ikäistensä tavoin ammatinvalintaa. Ensimmäisen kosketuksen työelämään hän otti työskennellessään päiväkodissa. Ammatti varhaiskasvatuksessa ei tuntunut omalta ja pian Päivi työskentelikin Kymen asusteen somistamossa. Somistustyöt olivat näppäräsormiselle ja värit erinomaisesti tunnistavalle nuorelle mieluisia. Käsityöt, askarteleminen ja piirtäminen olivat Päiville myös mielekästä tekemistä. Näiden kiinnostuksen kohteiden perusteella työvoimatoimistossa innostuttiin ehdottamaan Päiville graafisen alan ammattitutkintoon hakeutumista. Luovan tekemisen lisäksi Päivi oli kiinnostunut myös tekniikasta. Graafisen alan opiskelulle vaihtoehtona olivatkin sähkötekniikan opinnot.

Painoalalle päätyminen oli täpärällä, sillä oppilaitoksen pääsykokeet meinasivat mennä Päiviltä ohi. Porvoossa sijaitseva ammattiopisto oli ilmoittanut pääsykokeista ajanmukaisesti paikallisessa sanomalehdessä, jota haminalaisnuori ei lukenut. Oma-aloitteisuus pelasti Päivin opintohaaveet, hän teki pääsykokeen muiden jälkeen kotipaikkakuntansa työvoimatoimiston virkailijan valvovan silmän alla ja pääsi kouluun parhaimmilla pääsykoearvosanoilla.

Vahingosta seurasikin kehitystä

Päivi Salojärvi on ehtinyt neljänkymmenen työvuoden aikana nähnyt paljon muutoksia. Työpaikka on pysynyt samana, mutta työn tekeminen on muuttunut ja työpaikka uudistunut. Työnantajan nimi on vaihtunut PackageMediaksi, tuotantotilat muutettiin 2000-luvun alkupuolella Haminasta Inkeroisiin ja tulitikkupakkaukset ja lomakkeet ovat vaihtuneet personoitujen älypakkausten tuotantoon.

Yksi suurimmista työelämään ja tuotantoon vaikuttaneista muutoksista on digitalisaatio. Päivi nauttii tekniikan kehittymisen tuomista mahdollisuuksista työn tekemisessä. Aikaisemmin esimerkiksi latomossa työskennellessään työn keskeytyminen aiheutti monesti virheitä työn jälkeen. Nykyisin omaa työtään voi seurata reaaliaikaisesti tietokoneen näytöltä eikä keskeytynyttä työskentelyä; tarvitse aloittaa alusta tai rivejä laskemalla. Nurjana puolena ruuduille tuijottaminen on vähentänyt yhteisöllisyyttä ja kommunikointia työarjessa.

Yleensä siirtyminen uuteen teknologiaan on ollut yrityksessä strateginen valinta, mutta Päivi on nähnyt työuransa varrella myös tilanteen, jossa kehitysaskel otettiin puhtaan vahingon tai, kuten Päivi asian kuvaa, emämokan kautta. Eräänä tavallisena työpäivänä 80-luvulla Päivin kollega oli unohtanut lukita kohopainokoneen kehilön. Kollega aloitti koneella työskentelyn, mutta seurauksena olikin kamala kolina, telojen välistä syöksyvät osat ja järkytyksestä mykistynyt toimitusjohtaja. Painokoneen elinkaari päättyi tähän onnettomaan sattumaan ja tilalle hankittiin offset-arkkipainokone, joka vei yritystä harppauksen eteenpäin uuden teknologian hyödyntämisessä.

Moniosaaja nauttii oppimisesta

Yrityksessä ja työelämässä tapahtuneiden muutosten lisäksi myös jokainen työpäivä on täynnä muutoksia. Aamulla töihin tullessa ei voi aavistaa millainen päivästä tulee ja juuri se on Päivin mukaan syy siihen, että hän on ollut saman työnantajan palveluksessa jo neljäkymmentä vuotta. Vaihtelevuus pitää työelämän kiinnostavana.

Vaihtelevia ovat olleet myös Päivin työtehtävät vuosikymmenten varrella. Painotalossa ei ole oikeastaan yhtään sellaista työtehtävää, jota hän ei osaisi. Painopinnan valmistukseen pestautunut Päivi on työskennellyt myös latomossa, jälkikäsittelyssä, myyntitehtävissä ja nykyisessä roolissaan asiakaspalvelussa. Työuran alussa monipuoliseen osaamiseen kuuluivat näiden lisäksi koulussa opitut kirjansidonnan, kultauksien tekemisen ja filminkehityksen taidot. Työelämänsä aikana moniosaaja on myös päässyt oppimaan paljon uutta ja kehittämään ammattitaitoaan. Eläköitymiseen Päivillä on aikaa muutama vuosi ja hän on melko varma, että tulee opettelemaan vielä uusia asioita ennen eläkepäiviä.

"Ei tämä mihinkään lopu ennen kuin jään pois", Päivi Salojärvi toteaa naurahtaen uusien asioiden oppimisesta.

 

Meille myönnetyssä Euroopan aluekehitysrahaston hankkeessa kehitettiin PackageMedian digitaalisen painamisen ja digitaalisten palveluiden yhdistelmän etuihin perustuvan tarjooman tuotteistamista ja palvelukuvauksia kansainvälisen kasvun edellyttämiseksi.

Meille myönnetyssä Euroopan aluekehitysrahaston hankkeessa kehitettiin PackageMedian digitaalisen painamisen ja digitaalisten palveluiden yhdistelmän etuihin perustuvan tarjooman tuotteistamista ja palvelukuvauksia kansainvälisen kasvun edellyttämiseksi.